Hjemmeinsemination og transforældre: Børnelovsrevisionen er sat i kraft. Det er en festdag i dag. En lovrevision, der har haft en endog meget lang og vanskelig tilblivelsesproces, er nu endelig blevet sat i kraft. Det betyder, at børnelovens regler om forældreskab i regnbuefamilier ikke længere kun gælder ved assisteret reproduktion på klinik, men nu også gælder for hjemmeinsemination. Samtidig ændres loven, så transpersoner, der bliver forældre, registreres i deres rigtige køn – det vil for eksempel sige, at en transmand, der får et barn, vil blive registreret som far.
Farvel til forhadt 2.5-årsregel
Det at børneloven kommer til at omfatte hjemmeinsemination betyder, at regnbuefamilier endelig kan navigere udenom stedbarnsadoption. Børneloven indeholder regler om, hvordan man anerkendes som forældre til et barn. Men de særlige regler for regnbuefamilier gjaldt kun ved befrugtning på klinik – eller rettere under en sundhedspersons ansvar. Var barnet ikke undfanget på klinik, ville børnelovens almindelige regler gælde, og derfor måtte mange familier ty til stedbarnsadoption som måden at få fastlagt forældreskaber. Reglerne om adoption indeholder en række svært begrænsende regler, fx 2.5-årsreglen om at forældre – og i visse tilfælde også børn – skal have boet sammen i 2.5 år før stedbarnsadoption kan finde sted. Der er også en 3-månedersregel om at adoption tidligst kan finde sted 3 måneder efter barnets fødsel. Vi har kæmpet mod disse regler i årtier, og det første lovforslag, der søgte at tackle det problem, var L 119 fra 2002 fremsat af bla. Pernille Rosenkrantz-Theil (dengang EL) – et forslag, jeg i øvrigt også dengang var involveret i.
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nåede lige at underskrive bekendtgørelserne vedrørende den nye børnelovsrevision en af de sidste dage inden hun trådte ud af regeringen.
Vores aftryk
Det oprindelige lovrevisionsudkast var meget utilfredsstillende, men det lykkedes LGBT komiteen at få det rettet op. Folketinget vedtog lovændringerne den 10. februar 2022 med stort flertal: 95 for (S, V, SF, RV, EL, KF, LA, FG og ALT) og 10 imod (DF).
Sidenhen blokerede Sundhedsministeriet for lovens ikrafttrædelse. LGBT komiteen intervenerede, og et folketingsspørgsmål fra Astrid Carøe (SF) til sundhedsministeren fik denne til at tilslutte sig en ikraftsættelse af den for længst vedtagne lov. Hun kunne derfor meddele socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at hun nu kunne ikraftsætte sin lov.
I forbindelse med ikraftsættelsen udsendes vejledninger og bekendtgørelser. Da disse kom i høring indsendte vi igen høringssvar, og det lykkedes at få en del indflydelse på vejledningen:
- Et punkt om omregistrering af faderskab forekom at være et levn fra de dele af loven, vi fik ændret under lovarbejdet. vejledningen er ændret til at afspejle den opnåede løsning.
- Vi fik fjernet begrebet ‘medfødt køn’ fra vejledningen.
- En række mindre tekniske justeringer.
Alt sammen noget, der gør vejledningen mere præcis og inkluderende.
Vid mere
Historik: Vejen til den nye lov (2019 – nu)
Anbefalinger til lovgivning mv. (4. juni 2019)
Ambitiøst regeringsudspil om juridisk kønsskifte og ligebehandling (22. august 2020)
Kompendium i inkluderende familieret (14. juni 2021)
Regeringens lovforslag lussing til bøssefædre (13. juli 2021)
LGBT komiteen redder bøssers forældreskab (11. november 2021)
Hjemmeinsemination og transforældre – folketingsdebat (25. november 2021)
Stort fremskridt vedrørende hjemmeinsemination og transforældre – lovens vedtagelse (10. februar 2022)
Sundhedsministeriet må stoppe blokering af børnelovsrevision – spørgsmål til ministrene (26. november 2023)
Succes: Børnelovsrevision bliver sat i kraft (20. december 2023)
Endelig bliver børnelovsrevision sat i kraft – inc. høringssvar om vejledninger (12 juni. 2024)
Regnbuefamilier i børneloven (2012 – 2013)
Centrale dokumenter i/om tilblivelsen at børnelovsrevisionen i 2013, der fik regnbuefamilier ind under børneloven. Alle er forfattet af undertegnede.
Lesbiske og enlige betaler prisen – introduktion af begrebet hjemmeinsemination (2. oktober 1997)
Høring på Christiansborg – hvor løsningen for regnbuefamilier i børneloven skitseres (18. september 2012)
LGBT Danmarks ønsker til børneloven – det dokument, der lå til grund for det endelige lovforslag (29. januar 2013)
Regnbuefamiliers rettigheder: Danmark atter i front – pressemeddelelse ved lovens vedtagelse (4. juni 2013)
The New Children’s Act – præsentation fra ILGA-Europe’s årskonference (24. oktober 2013)