Danmark rykker frem på Rainbow Map

Danmark rykker frem på Rainbow Map

Danmark rykker frem på Rainbow Map: Et spring på hele 7 trin bringer os op på andenpladsen kun overgået af Malta. Årsagen til den store fremgang er først og fremmest revisionen af ligebehandlings- og ikke-diskriminationslovgivningen i efteråret, men vi har også gjort store fremskridt på det familieretlige område.

Hvorfor det store spring opad?

Man kan godt spekulerer over, hvorfor Danmark springer fra en delt niendeplads til en andenplads på bare et år. Er det virkelig blevet så meget nemmere og bedre at være regnbueperson i Danmark? Det ér blevet bedre, men før vi lader champagnepropperne springe, er der grund til at kigge lidt nærmere på situationen.

Ser man på udviklingen af Rainbow Map fra 2020 til 2022, så er det overordnede billede ret stillestående som det fremgår af sammenstillingen her:

Norden og det atlantiske Europa ligger lunt i svinget, Østeuropa slår ud til den dårlige side. Men helt stillestående er det ikke: Grækenland er gået fra gul til grøn, og Italien er gået fra rød til gul. Landene i den mørkegrønne ende af skalaen ligger relativt tæt på hinanden, så når Danmark vinder nye point, går det hurtigt op ad ranglisten. Danmark var i 2020 på en delt tredjeplads, i 2021 på en delt niendeplads, og nu altså på en andenplads.

Det, der skete med ligebehandlings- og ikke-diskriminationsområdet i Danmark, var i det væsentligste ikke skabelsen af ny beskyttelse, men derimod fortrinsvis en formalisering af en eksisterende beskyttelse. Men Rainbow Map er konstrueret sådan, at det er det formalistiske, der tæller.

Undertegnede har allerede for mange år siden kritiseret Rainbow Map for på denne måde snarere at bedømme karakteren af loven end kvaliteten af loven. Der er også et stort fokus på beskyttelseslovgivning, mens fx det familieretlige område er noget overfladisk behandlet.

Endnu en grund til, at der sker en udvikling i rækkefølgen er, at kriterierne, der ligger til grund for kortet, ændres fra år til år. Det er derfor ikke nødvendigvis et udtryk for konkrete forbedringer eller forringelser, når lande rykker rundt på listen, det kan også være et udslag af målemetoden.

Udviklingen i Europa

Når alt det er sagt, skal man selvfølgelig ikke forklejne, at der ér reel forskel på LGBTI-personers retlige situation på tværs af Europa. Ligeledes ér der også reelle fremskridt på forskellige områder.

Tyskland og Island har gennemført forbud mod medicinsk unødvendige indgreb på intersex personer uden samtykke (forhindring af indgreb på børn), ligesom Frankrig har indført forbud mod omvendelsesterapi. Storbritannien tager et alvorligt skridt nedad, hvilket først og fremmest sker, fordi det har vist sig, at en diskriminationsbeskyttelse alligevel ikke fungerer.

Østlandene stadig samler sig stadig i en ‘rød blok’, og skaber dermed et regnbuetæppe ned gennem Europa. Men det er en lettelse at se, at middelhavsområdet forbedrer sig.

Du kan finde kortet og detaljerede oplysninger om pointgivningen på Rainbow Europe.