Da det engelske flag blev vasket

Landsforeningen var vært for den europæiske ILGA konference i 1990. Et stort tema på konferencen var den engelske ”Clause 28” – en lovbestemmelse, som Margret Thatcher havde fået indført og som forbød positiv omtale af homoseksualitet i skoler mv. og fratog kommuner statsstøtte, hvis de ”fremmede homoseksualitet”! Det var regler, som svarer til dem, der i dag findes i bl.a. Rusland og Ukraine.

På konferencen deltog en række ret militante englændere, som mente, at konference skulle tage afstand fra caluse 28 ikke i ord – som vi naturligvis gjorde – men også i handling ved at afholde en demonstration på Rådhuspladsen i København, og herunder afbrænde det engelske flag.

Vi ville gerne arrangere en demonstration, men var ikke begejstrede for idéen med at brænde et flag. Det var ikke set før i Danmark, og ville antagelig blot betyde, at folk ville tage afstand fra demonstrationen. Men englænderne var højlydt uenig, og mente, at absolut skulle have afbrændingen med.

Inge-Lise Paulsen kom så det forløsende forslag, nemlig i stedet at vaske det engelske flag! Section 28 var en plet på flaget, der skulle renses af.

Og sådan blev det – vi indkøbte en kæmpe balje, fyldte den med sæbevand og vaskede et engelsk flag.

Det tiltrak mange på Rådhuspladsen og den følgende dags aviser havde mange positive artikler om begivenheden, og vendte sig imod clause 28. Hvis vi havde brændt et flag, havde begivenheden næppe fået positive reaktioner fra pressen.

Steffen Jensen